Börja förbereda er för lagen om tillgänglighet till digital offentlig service!

Hur länge dröjer det från att en organisation inom offentlig sektor uppmärksammar ett behov av en ny eller uppdaterad digital tjänst till dess att den finns på plats?

Ofta handlar om flera månader. Ibland flera år, vilket inte är så konstigt eftersom det tar tid att få igenom budget, göra förstudier, upphandla, utveckla, utbilda och så vidare. Därför behöver ansvariga redan nu sätta sig in i vad EU:s så kallade webbdirektiv från och med nästa höst förväntas innebära för digital offentlig service.

Gratislektion

För att underlätta för sina medlemmar ordnade Sveriges Kommuner och Landsting nyligen ett webbinarium om direktivet för sina medlemmar. Då var jag inbjuden att tala i egenskap av projektledare för webbriktlinjer.se på PTS tillsammans med Ida Franceen från webbtillgänglighetsnätverket T12T, som presenterade webbdirektivet. Programledare var Kerstin Einarsson från SKL och deltagare från ca 200 platser runtom i landet kunde under tiden utbyta frågor och erfarenheter i SKL:s chat-kanal med hjälp av två redaktörer som förmedlade.

Men direktivet berör inte bara SKLs medlemmar utan även statliga myndigheter och vissa privata aktörer som bedriver offentligt finansierad verksamhet. Därför är vi glada att kunna berätta att SKL nu låter alla intresserade ta del av inspelningen av den två timmar långa och utförliga genomgången av webbdirektivet.

För den som inte har två timmar har PTS publicerat kortfattad information om webbdirektivet med länkar till flera presentationer av olika längd, och en översikt på en enda A4-sida av alla kriterier i WCAG 2.1 (inklusive 2.0) som figurerade under presentationen.

 

Webbdirektivet kommer sannolikt att sätta WCAG 2.1 AA som standardnivå för digital offentlig service. Därmed utvidgas till exempel kravet på kontrast från att enbart gälla text till innehåll i grafik.

De flesta kriterierna är enkla att uppfylla

Faktum är att de flesta av kriterierna är ganska enkla och det behöver ofta inte ta mer tid att uppfylla dem än att inte göra det. Möjligen med undantag av kriterierna om textning och syntolkning av inspelad rörlig media som förväntas träda ikraft under 2020. För att underlätta och inspirera på detta område planerar PTS tillsammans med Malmö stad en halvdag om tillgänglig webbvideo den 20 april. Även den kommer att webbsändas och spelas in.

 

Standarsdymboler för textning, syntolkning och teckenspråkstolkning

Den 20 april webbsänder vi träffen om textning, syntolkning och teckenspråkstolkning av video på webben.

Vid konferensen Offentliga rummet i Göteborg den 24 maj kommer ett nytt tillfälle att få information och ställa frågor om webbdirektivet. SKL ligger bakom även den konferensen, liksom webbplatsen deladigitalt.se där offentliga aktörer kan hjälpa varandra att ta fram eller återanvända digitala lösningar som uppfyller grundläggande krav.

Av Pär Lannerö
Projektledare Vägledning för webbutveckling

Skriv en kommentar

Din epostadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*