PTS 25 år

I morgon den 1 juli 2017 fyller PTS 25 år. Vi tänkte bjuda på en liten tillbakablick över några viktiga händelser från PTS första 25 år.

Den 1 juli 1992 bildas Telestyrelsen. Det sker genom en sammanslagning av Televerkets frekvensförvaltning och Statens Telenämnd. Myndighetens första generaldirektör heter Jan Freese.

Exakt ett år senare ombildas det Televerket till det statliga bolaget Telia AB. Televerkets resterande myndighetsuppgifter läggs på Telestyrelsen. Samtidigt beslutar riksdagen om lag om radiokommunikation och telelag vilket ger Telestyrelsen nya ansvarsområden inom radio- och teleområdet.

 

PTS två logotyper

2008 bytte PTS logotyp och grafisk profil.

Post tillkommer

Den 1 mars 1994 ombildas Postverket till det statliga bolaget Posten AB och ansvaret för myndighetsutövning överförs till Telestyrelsen, som byter namn till Post- och telestyrelsen. Samtidigt träder Postlagen i kraft.

Lite senare samma år, i november 94, fastställer PTS för första gången den svenska nummerplanen.

Under de kommande åren så hinner Sverige vara det mobiltätaste landet i världen, och passera 3 miljoner mobilabonnemang. 1998 används internet av 19 % av den svenska befolkningen.

Möjligheten att flytta med sitt telefonnummer vid byte av operatör (nummerportabilitet) och möjligheten att ringa med en annan operatör än Telia i det fasta nätet (förval) är viktiga konsumentreformer.

Millenniebugg och 3G

När 1900-tal övergår till 2000-tal visar det sig att Sverige klarar millennieskiftet utan större problem. Den 16 december 2000 delar PTS ut 3G-licenser till Europolitan, HI3G, Orange och Tele2. UMTS är tredje generationens mobiltelefonisystem och efterföljaren till GSM. Med UMTS-terminaler ska användarna förutom telefoni även få tillgång till datakommunikation och multimedia.

Den 25 juli 2003 träder en ny lag om elektronisk kommunikation i kraft. Lagen omfattar elektroniska kommunikationsnät och de kommunikationstjänster som förmedlas i näten. Från årsskiftet 2004/2005 blir det möjligt för konsumenterna att skaffa abonnemang för fast telefoni hos andra operatörer än Telia Sonera.

Säker domän och innovationstävling

I september 2008 blir PTS första statliga myndighet i Sverige, och sannolikt också i världen, som inför säker namnuppslagning för sin domän pts.se. Användare som söker information på PTS webbplats eller vill använda myndighetens e-tjänster kan vara säkra på att de besöker PTS riktiga webbplats och inte en falsk kopia.

I mars 2010 utlyser PTS sin första innovationstävling. Tävlingen efterlyser innovativa lösningar för personer med funktionsnedsättning. Den första tävlingen har temat ”Arbete och fritid”. Hittills har 14 innovationstävlingar genomförts. I november samma år så visar det sig att svenskarna för första gången ringer mer från mobilen än från den fasta telefonen.

PTS fördelar nu spektrum till mobiloperatörerna via auktioner. Två av dessa genomförs 2008 och 2011 i frekvensband där 4G-näten byggs ut, vilket leder till att vi några år senare har snabbt mobilt bredband i alla delar av landet.

Täckning och modern myndighet

I juni 2014 överlämnar PTS en 11-punktslista för bättre mobiltäckning till regeringen. Vi är också inblandade i en överenskommelse med mobiloperatörerna om enklare täckningskartor.

Den 3 november 2015 utses PTS till Sveriges modernaste myndighet. Några månader senare träder PTS driftsäkerhetsföreskrifter i kraft. Föreskrifterna säkerställer att marknadens aktörer bedriver ett långsiktigt och kontinuerligt driftsäkerhetsarbete. Syftet är att nät och tjänster ska uppnå en grundläggande nivå av driftsäkerhet.

Det har så klart hunnit hända väldigt mycket mer under PTS första 25 år, men blogginlägget skulle bli alldeles för långt om allt skulle få plats. Fler händelser hittar du på vår webbplats.

Med detta vill vi önska trevlig sommar. PTS-bloggen återkommer igen i höst.

Skriv en kommentar

Din epostadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*