Så arbetar PTS för digital tillgänglighet

I dag, den 18 maj, uppmärksammas GAAD eller Global Accessibility Awareness Day runtom denna jord. Syftet med dagen är att få fler att prata, tänka och lära sig mer om digital tillgänglighet och behoven för personer med funktionsnedsättning.

Därför uppmärksammar vi tillgänglighetsdagen

När många hör namnet Post- och telestyrelsen är det få som snabbt skulle göra kopplingen mellan GAAD och PTS, och har därmed svårt förstå varför PTS uppmärksammar just denna dag. Men i PTS vision ”Alla ska ha tillgång till bra bredband, telefoni och post” är ordet alla något som inte får underskattas. Digitaliseringen för med sig mängder av möjligheter och bidrar till ett bättre liv för många individer. Men för att så många som möjligt ska kunna dra nytta av digitaliseringens möjligheter arbetar PTS främjande för att all informations- och kommunikationsteknik i samhället ska vara så inkluderande som möjligt.

Ett exempel på detta är PTS finansiering av att vidareutveckla applikationen Mina Tjänster. Mina Tjänster är verktyg för att hålla koll på prenumerationer och fasta betalningar, såsom mobilabonnemang. Har du som användare exempelvis en hörselnedsättning kan det idag vara mycket svårt att säga upp oönskade abonnemang, eftersom den kundtjänstkanal som krävs för uppsägning i många fall är begränsad till telefoni. Och det är just detta som Mina Tjänster arbetar för att underlätta, att ge slutanvändare möjlighet att säga upp oönskade abonnemang direkt i den digitala appen. Detta är ett typiskt exempel på hur PTS gått in och stöttat ett projekt som, via ett digitalt gränssnitt, gett slutanvändare ett information- och kommunikationsverktyg för en ökad förmåga och större frihet på konsumentmarknaden.

Stöttat innovationer sen 2010

Detta exempel på finansiering är inte heller unikt, utan PTS har sedan 2010 arrangerat 13 olika innovationstävlingar där 137 olika projekt har finansierats med totalt cirka 180 miljoner kronor. Några exempel på tidigare vinnare är Storytel, Digilär, Glosboken och Resledaren. I dessa tävlingar presenterar PTS ett aktuellt tema och låter marknadens aktörer komma med nya innovativa idéer som syftar till att fler kan dra nytta av digitaliseringens möjligheter. Årets tävling ”PTS innovationstävling – arbetsmarknad för alla” är en tävling som har utlysts tillsammans med Arbetsförmedlingen, och syftar till att hitta digitala idéer, projekt och/eller lösningar som bidrar till att alla, inklusive personer med funktionsnedsättning, kan få nya möjligheter att söka jobb, behålla befintliga jobb eller möjlighet att byta jobb. För ett sådant projekt kan alla företag/organisationer med ett svensk organisationsnummer söka finansiering med upp till 2 miljoner kronor.

Sök till innovationstävlingen!

Så en dag som denna – den globala medvetenhetsdagen för digital tillgänglighet eller Global Accessibility Day som det lite snyggare heter på engelska – är väl en utmärkt dag för att fundera på om just din organisations skulle kunna söka till PTS innovationstävling. Det är absolut inget hinder om ni tidigare inte jobbat med digital tillgänglighet, utan det är snarare en fördel. Så tänk till en gång extra en dag som denna, fundera på hur just er organisation arbetar med digital tillgänglighet och med att involvera alla typer av användare. Har ni dessutom en idé som skulle kunna bidra till en bättre arbetsmarknad finns det bara ett alternativ – sök innovationstävlingen!

Av Adam Rosén
Projektledare på enheten för inkluderande it och telefoni

Skriv en kommentar

Din epostadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*