Idag är inte vilken dag som helst!

Det finns många ”dagar”, och den tredje torsdagen i maj är internationella tillgänglighetsmedvetenhetsdagen. Det är ingen bra översättning av Global Accessibility Awareness Day – men det är en bra dag!

Runtom i världen arrangeras olika evenemang i syfte att öka medvetenheten om digital tillgänglighet för alla människor oavsett t.ex. funktionsnedsättning. Besök webbplatsen för GAAD, eller följ #GAAD i sociala medier om du vill veta vad som händer.

 

GAAD logotyp

Global Accessibility Awareness Day infaller i år den 19 maj

Även om inget evenemang arrangeras nära dig – eller om du missade datumet – kan du delta ändå genom att t.ex. använda datorn utan mus i en timma, lyssna på din sajt med en skärmläsare, eller använda simulatorer som låter dig surfa med andra förutsättningar. Att själv uppleva bra och dålig tillgänglighet är ett sätt att öka sin egen medvetenhet. Ytterligare ett sätt är att se några av de tio stycken en minut långa filmer om tillgänglighet som W3C tagit fram. (Tipstack till Mia Ahlgren/HSO!)

Det är lätt att tänka att tillgänglighet bara berör en minoritet. Till exempel de som använder rullstol och andra tekniska hjälpmedel. De personernas behov är väldigt viktiga, men tillgänglighet är viktigt för många fler än så. Många funktionsnedsättningar är osynliga för omgivningen och faktum är att flera miljoner personer i Sverige har nedsatt funktionsförmåga på något eller flera områden. Kanske är du inte en av dem idag, men i din omgivning finns många. Dessutom är det ofta så att tillgänglighet som är nödvändig för de med störst behov samtidigt underlättar och effektiviserar för alla andra. Tillgänglighet är alltså något som berör både dig och mig.

Vi på PTS arbetar året runt för att skapa medvetenhet om, och på olika sätt främja tillgänglighet inom kommunikation och IT. Just nu pågår till exempel PTS innovationstävling där du som har bra idéer om hur webben kan göras mer tillgänglig kan tävla och vinna upp till 1,7 miljoner kronor för att kunna förverkliga din idé. Det måste inte nödvändigtvis vara en ny lösning, utan kan lika gärna vara någonting som ökar medvetandet om tillgänglighet hos personer som jobbar med digitala medier. PTS är också ansvarig för Vägledningen för webbutveckling som innehåller gott om information om och riktlinjer för tillgänglighet på webben.

 

Av Pär Lannerö
Projektledare Vägledning för webbutveckling

En Kommentar

  1. 20160520 01:55

    Återstår bara att få de många miljoner seniorer som står utanför tekniksamhället att bli delaktiga, utan några andra handikapp än att ha hamnat på efterkälken.

Skriv en kommentar

Din epostadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*