PTS tar bredbandsoron på allvar – men det finns alternativ (debattinlägg)

Detta inlägg är ett debattsvar till följande ledarartikel som publicerats i flera tidningar, bland annat Norra Skånes Tidningar ”Bygg ut fibern innan bredbandet klipps av”.

Det finns i dag flera alternativa sätt att få bredband utan det fasta telenätet – även i mer glest befolkade områden. Men tyvärr är kännedomen om dem ganska låg. Jag vill därför ta tillfället i akt att berätta om alternativen.

Sedan ett antal år tillbaka pågår ett omställningsarbete i operatörernas nät. Trenden är att det fasta, kopparbaserade telefonnätet (med bredband via telejacket – adsl), ersätts med fiber och mobila lösningar. Post- och telestyrelsen (PTS) följer detta arbete mycket nära och har täta avstämningar med exempelvis Telia. Operatörerna har rätt att genomföra förändringar i näten så länge man uppfyller villkoren i abonnemangen – PTS har alltså inga möjligheter att ingripa och ”stoppa” dessa förändringar.

Vi är många som har vuxit upp med det fasta nätet och sett det som en ”livlina”. Och det är fullt förståeligt att man kan känna oro när det på vissa platser ska ersättas med andra lösningar. Men faktum är att det i dag finns bra bredbandsalternativ som ger fullgod prestanda för privatpersoner och företag, och som är tillgängliga för nästan alla i hela landet.

Exempelvis erbjuder en operatör ett företagsabonnemang för bredband med obegränsad data för 299 kr/månad. Det nät som används är det digitala 450-nätet, som har mycket bra täckning. Denna typ av abonnemang vet vi redan används av ett flertal lantbrukare, bland annat för mjölkrobotar. Ett bredbandsabonnemang i det vanliga mobilnätet (4G), som ger upp till 50 Mbit/s och 100 GB data, finns för 399 kr/månad. Och om man bor där vanliga nät inte har täckning, finns i dag satellitabonnemang för bredband som ger upp till 22 Mbit/s och 25 GB data för 495 kr/månad. Satellit täcker hela landet.

Utbyggnaden av trådlöst bredband har ökat mycket kraftigt, och snabba mobila bredbandsnät täcker nu 77 procent av Sveriges yta. Det ser vi i vår årliga bredbandskartläggning. Vi fortsätter dessutom att frigöra frekvenser som ytterligare kommer att driva på denna utveckling. Näst på tur står 700 MHz-bandet, som tidigare användes för marksänd tv. Det har mycket bra täckning i landet.

Även på fibersidan sker utbyggnaden snabbt. Två tredjedelar av alla hushåll och företag i Sverige hade tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s i oktober 2015. Tillväxten av fiber är snabbast just utanför tätort och småort, och en viktig anledning är det statliga bredbandsstödet som riktar sig till dessa områden.

Jag har full förståelse för den oro många känner när det fasta nätet förändras. Men det finns flera bra alternativ. Mitt råd till dig som privatperson eller företagare där nätet förändras är därför att du börjar utforska alternativen och vad de olika operatörerna kan erbjuda precis där du bor och verkar. Tekniken finns. Men fler behöver känna till och använda den.

Sara Andersson Chef för avdelningen för samhällsfrågor

En Kommentar

  1. Martin
    20160512 07:11

    Det här är så otroligt naivt att tro att telia bryr sig om några i glesbygden tappar telefoni/bredband. Naturligtvis ska lagen ändras så att krav på minst 10mbit istället för 1mbit. Och ett krav att datamängder i abonnemang tas bort och blir fri. Det här är ett otroligt dåligt beslut som kastar vissa delar av Sverige tillbaka 40 år i tiden.

Skriv en kommentar

Din epostadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*