En speciell dag

Den 26 maj arrangerade PTS sin årliga Innovationsdag. Det är en viktig dag för oss som i år var extra speciell. Vi delade nämligen ut diplom till vinnarna i vår tionde innovationstävling.

PTS har nu arbetat med innovationstävlingar sedan 2010 för att stärka utvecklingen av fler och bättre kommunikationslösningar för personer med eller utan funktionsnedsättning. Och plötsligt har vi hunnit med tio tävlingar!

innovation-utställning-ovanifrånVarför fokus på innovation?

Vi konstaterade att det behövs innovation och nya tankebanor för att åstadkomma förändring av utbudet av kommunikationslösningar som fungerar bra för alla. Det handlar om att tänka rätt från början och ta hänsyn till hela spektrat av användare. Det är dock inte alltid så lätt att genomföra i praktiken om det saknas kunskap, stöd och pengar. Därför vill vi tillföra just dessa verktyg så att fler lösningar kan tas fram och göra skillnad.

Ny utmärkelse delades ut

innovation-hedersprisEn hjälp till att tänka rätt från början är att utgå ifrån konceptet Design för alla. Det är ett vedertaget angreppssätt för tillverkare, designers och andra aktörer att ta hänsyn till användbarhet och funktionsnedsättning när de utvecklar nya produkter och lösningar. PTS vill belysa detta extra och har därför instiftat utmärkelsen Innovation och Design för alla.

Utmärkelsen delades i år ut till Digilär, en av de tidigare vinnarna i PTS innovationstävlingar som kommit en bit på vägen med sitt projekt. Just Digilär vann årets utmärkelse för att de på ett tydligt sätt arbetar efter konceptet ”Design för alla” i sina innovationsprojekt

Späckat program

innovation-jonasNär vi tar fram programmet för PTS Innovationsdag utgår vi från tre nyckelord;  innovation, inspiration och information. Inspiration för att leda till förändring, innovation för att främja utveckling och information för att ge vägledning.

Inspirationen på årets innovationsdag kom bland annat från Jonas Helgesson som berörde de flesta med sitt framträdande om hur det är vara förälder med funktionsnedsättning och från Digilär som delade med sig av sin resa fram till att ta emot utmärkelsen Innovation och Design för alla.

Innovation och ett driv att ligga i framkant pratade både Mats Guldbrand från Ericsson och Jenny Gejke från SJ om. Och så representerar givetvis var och en av de 30 vinnarna 30 olika innovationer i sig.

Information om vad PTS gör och vad som är viktigt för att samhället ska fungera för alla kom från vår generaldirektör Göran Marby. Dessutom delade e-experten Pär Lannerö med sig av innovation-kassekonkreta och enkla tips om hur en webbplats kan bli mer tillgänglig. Gå in på webbriktlinjer.se/webbforalla och läs mer.

Du som inte hade möjlighet att delta borde ta en titt på videosändningen av dagen som går att hitta på www.pts.se/innovationsdag. Den finns även med teckenspråkstolkning, livetextning och syntolkning.

Av Charlotte Aleman
Kommunikatör på kommunikationsavdelningen.

Skriv en kommentar

Din epostadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*