Antenn satte fart på bredbandet

På mitt lantställe i centrala Sörmland har jag under ett antal år kunnat följa den mobila utvecklingen. Det har inte alltid fungerat bra. Olika operatörer har erbjudit ganska dålig GSM-täckning. ”Vänta, jag ska bara gå ut och prata” har ibland varit lösningen för att kunna upprätthålla ett samtal. När 3G byggdes ut kom det mobila bredbandet som inte var så imponerande just på denna plats där täckningen var svag. Jag hade ändå möjlighet att surfa i låg hastighet, med modemet placerat i rätt fönster.

Med 4G-utbyggnaden i det yttäckande 800 MHz-bandet förväntade jag mig en ordentligt förbättrad bredbandsupplevelse, och visst blev det klart bättre hastighet och mer stabil mottagning. Det var dock inte de 10-30 Mbit/s som jag förväntade mig. Snarare 3-5 Mbit/s.

För ett par veckor sedan gjorde jag slag i saken och bestämde mig för att följa ett av de råd vi på PTS ibland förmedlar till personer som är missnöjda med sin bredbandstäckning och hastighet – att sätta en riktantenn på taket.

För att få en bild av hur svårt eller lätt det här är för en vanlig konsument valde jag att inte prata med mina kollegor på spektrumavdelningen som kan allt om frekvenser och riktantenner. Jag motstod också frestelsen att ta med ett professionellt mätinstrument för att hitta de kraftigaste signalerna. Däremot sökte jag mycket information på nätet.

USB-modemet

USB-modem med två antennuttag.

Att välja antenn och utrustning

Valet av riktantenn föll på en så kallad Mimo-antenn som har två antennelement inbyggda i ett fyrkantigt plasthölje. Den är speciellt anpassad för 4G, och har två antennkablar. Jag köpte antennen och adapterkablar till mitt modem i en vanlig elektronikbutik. Det är viktigt att se till att antennen klarar de frekvensband som ska användas så kolla detta noga med din operatör eller inköpsstället. Den utrustning jag redan hade, en 3G/4G-wifi-router och ett USB-modem från operatören skulle fungera. USB-modemet har nämligen två uttag för externa antenner.

Riktantenn

Riktantennen

Testa, testa och testa för att hitta rätt riktning

Åt vilket håll skulle jag då rikta min antenn? Min operatörs täckningskarta visar var basstationerna finns, vilket underlättar. Jag skruvade fast min antenn på det befintliga maströret där tv-antennen sitter – och riktade antennen mot den närmaste basstationen som ligger ungefär fyra kilometer bort.

Min enkla metod för att kolla signalstyrkan var att koppla in antennkablarna i modemet och via wifi testa hastigheten med Bredbandskollen i min dator. Jag märkte en viss förbättring i hastigheten, men bestämde mig för att testa vidare mot en annan basstation. Den finns på ett avstånd om ca 6,5 kilometer.

Nästa test med Bredbandskollen gav nära 20 Mbit/s. Jag hade hittat den bästa signalen, med riktantennen vänd åt motsatt håll mot där jag började testa.

bredbandskollen_komprimerad

Nu återstår jobbet att dra in antennkablarna i huset – känner jag mig själv rätt kommer det att bli den jobbigaste och tråkigaste delen av arbetet med att installera riktantenn.

Det är inga problem att hitta information om antennmodeller, tips om installation och så vidare på nätet. Det finns också specialbutiker, fysiska och på nätet, där man kan få goda råd och hjälp. PTS har också tagit fram generell information om inomhustäckning.

Att använda extern antenn ser vi som helt naturligt för att ta emot marksänd tv – varför gör då inte fler på samma sätt med bredbandet?

Av Peter Ekstedt
Presschef på kommunikationsavdelningen.

5 Kommentarer

 1. Krister Eriksson
  20150513 15:47

  Var inte det tidigare förbjudet med riktantenner till telefonerna?

 2. Peter Ekstedt
  20150513 15:57

  Hej Krister. Du tänker nog på repeatrar som aktivt förstärker och vidaresänder mobilsignalerna. För att använda sådana krävs skriftligt medgivande från teleoperatören, eftersom felaktig användning kan orsaka allvarliga störningar. Läs mer här: http://www.pts.se/sv/Bransch/Radio/Radiotillstand/Ovriga-tillstand/Repeatrar/
  Riktantenner är passiv utrustning på samma sätt som en tv-antenn, och helt tillåten att använda.

 3. Philippe
  20150727 15:43

  Hej,
  Jag har ungefär samma problem som du, fast på Öland.
  I stället för att dra kablarna genom huset rekommenderar jag att skaffa en 4G Wifi router och koppla dit modem i den.
  Routern kan man ha i vinden och (för mig) räcker WiFi i hela huset.
  Med modemet på datorn får jag max 2-3 Mbits/sek. Med antenn + modem + routern får jag 15 – 25 Mbits/sek.
  Ingen kabeldragning!

 4. Lars Cornell
  20170719 09:31

  Det är intressant. Men hur gör man när man har en telefon där antenningång saknas? iPhone SE.

 5. Peter Ekstedt
  20170814 09:04

  Hej Lars. Jag använder riktantennen tillsammans med en wifi-router för bredbandsuppkoppling. Lösningen förstärker inte mobiltelefonin, eftersom det saknas antenningång på de flesta mobiltelefoner.

Skriv en kommentar

Din epostadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*