Telefonnummer – behöver vi dem?

Svaret på frågan om telefonnummer behövs är nog ja, i alla fall under lång tid framöver. Telefonnummer har spelat en stor roll ända sedan telefonins barndom. Fortfarande i dag är telefonnummer en grundläggande förutsättning för att vi ska kunna nå varandra över många typer av elektroniska kommunikationsnät.

Telefonnummer har egenskaper som gör att de troligen kommer att finnas kvar länge trots att t.ex. ip-adresser och olika former av domännamn används alltmer för att styra trafik i näten och identifiera användare. Exempel på en sådan egenskap som gör telefonnummer lämpliga att använda är att de endast består av siffror, dvs. de är oberoende av språk och skriftsystem. Det gör dem användbara på lika villkor i hela världen.

Som alla nog känner till så finns det många olika typer av telefonnummer, som används för olika typer av tjänster. T.ex. används vissa typer av telefonnummer då avgiften som uppringaren betalar är högre än ”vanlig” samtalsavgift, och på samma sätt används en viss typ av telefonnummer då samtalet är gratis för uppringaren etc.

Det finns som sagt en mängd olika telefonnummer och det är inte alltid så lätt att veta vad det är för typ av telefonnummer som man ringer till. Kommer det att kosta som ett ”vanligt” samtal eller kommer det att vara dyrt att ringa detta nummer är frågor som säkert många ställer sig. PTS får också då och då frågor från allmänheten om vad olika telefonnummer är för något, främst handlar de frågorna om telefonnummer som börjar på 077.

För att hjälpa till i denna telefonnummerdjungel har PTS tagit fram ett faktablad där vi beskriver vad olika typer av telefonnummer är för något (bl.a. 077-nummer), och vad man kan förvänta sig att kostnadsnivån är för samtal till de olika nummertyperna. Tänk dock på att det är operatörerna som sätter priserna och att faktabladet endast ger en övergripande bild av prisnivån.

Tycker ni att detta med telefonnummer och telefoninummerplanen är intressant och vill läsa mer om det, inte minst kanske om PTS planer på hur en framtida telefoninummerplan bör se ut, så titta gärna på PTS webbplats för nummerfrågor.

Av Bo Martinsson
Rådgivare på PTS nätsäkerhetsavdelning.

Skriv en kommentar

Din epostadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*