Hur hantera problem med tv-mottagning?

En vanlig fråga som kommer in till oss som arbetar med radiotillsyn på PTS är vad som hänt med tv-mottagningen. Det kan handla om att det plötsligt inte går att ta emot tv-sändningar längre. Orsaker, och vad du som konsument kan göra för att lösa problemet, beror förstås på vilken teknisk lösning du har för tv-mottagningen.

Programföretagen, som skapar tv-program, bestämmer själva hur deras innehåll ska spridas till tittare och lyssnare. Utsändningarna sköts tekniskt sett ofta av andra företag på uppdrag av programföretagen.

Ofta går det att välja olika tekniska alternativ för mottagningen. Och den som vill titta eller lyssna måste själv ordna lämplig utrustning för mottagning i till exempel hemmet. Om det inte fungerar med vanlig marksänd tv som du tar emot via en antenn på taket, kan parabolantenn för mottagning via satellit vara ett alternativ. I flerfamiljshus är mottagning via bredbands- eller kabel-tv-nätet de vanligaste sätten att ta emot tv.

Eftersom vi får frågor till PTS om detta och det finns många alternativa sätt att ta emot tv har vi tagit fram en vägledning till vart man kan vända sig vid problem, och information om antenner och antennförstärkare.

Här kan du också läsa mer om vårt arbete med radiostörningar.

Av Birger Hägg
expert på marknadskontroll

Skriv en kommentar

Din epostadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*