Vem kan köra på de digitala motorvägarna?

Det är valtider och otaliga debatter arrangeras för samhällets viktigaste frågor. Delar av PTS Innovationskontor tog del av den valdebatt om it-frågor som IT- och telekomföretagen arrangerade härom veckan.

Det var väldigt mycket fokus på bredbandsutbyggnad och förbättringsarbete för mobiltäckning. En annan viktig fråga är hur vi kan förbättra tillgången till de möjligheter som finns med den internetuppkoppling vi redan har.

Vi bygger fler och bättre digitala motorvägar. Att samhället digitaliseras är nödvändigt och innebär en otrolig kapacitet till bättre liv för alla. Men då måste ju även alla ha samma digitala möjligheter. Det finns fortfarande allt för många i Sverige som av olika anledningar inte kan använda internet i samma utsträckning som majoriteten.

På PTS Innovationskontor och enheten för inkluderande it och telefoni arbetar vi specifikt med att förbättra just detta. Vi ser till att det kommer fler och bättre lösningar till marknaden för att just alla i Sverige ska ha tillgång till bra bredband, telefoni och post.

Temat för vår senaste innovationstävling hade till exempel extra fokus på ökad tillgång till tjänster som finns eller borde finnas på internet eller via andra elektroniska kommunikationskanaler. Temat var ”Nåbar för alla?” och lockade många företag och organisationer att söka in med sina idéer. Tävlingen stängdes den 13 juni 2014 och nu arbetar vi för fullt med processen att utse vinnarna.

Snart är första urvalet klart och ett antal kandidater kommer att gå vidare till momentet då de ska presentera sina förslag för vårt expertråd med externa experter. I december 2014 annonserar vi vinnarna. Då är det klart vilka projekt vi ger finansiellt och utvecklingsmässigt stöd för att deras resultat ska nå ut och kunna användas i samhället.

Så att vi kan släppa ut fler förare på de digitala vägarna.

PTS Innovationskontor
www.pts.se/innovation 

 

Av Charlotte Aleman
Kommunikatör på kommunikationsavdelningen.

Skriv en kommentar

Din epostadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*