Konsumenterna ska inte behöva köpa fel tjänster av misstag

Behöver man både fast och mobilt bredband? Funkar det mobila bredbandet i stugan?  Räcker 1 GB data per månad om jag brukar använda Spotify i mobilen? Räcker 5 Mbit/s om jag vill kolla på tv i mobilen? Kan barnen spela World of Warcraft samtidigt som jag tittar på tv? Kan jag ringa med en gratis ip-telefonitjänst via mobilen?

Många upplever att marknaden för elektroniska kommunikationstjänster är en djungel som det är lätt att gå vilse i. Det finns så många olika tjänster och så många erbjudanden. Och vem orkar läsa allt det finstilta?

Till PTS får vi in många frågor och klagomål som visar att operatörerna inte är tillräckligt tydliga med vad konsumenterna faktiskt kommer att få när de köper en tjänst.  Konsumenterna ges höga förväntningar, och det är inte alltid tjänsterna lever upp till dem.

Vi tror att operatörerna kan bli bättre på att informera om sina tjänster. PTS har nu skrivit förslag på nya regler, som vi hoppas ska leda till tydligare information från operatörerna – information som är lättare att ta till sig.

Förslagen går bland annat ut på att ett antal av de viktigaste punkterna i ett avtal ska finnas samlade på avtalets första sida. Viktiga punkter är till exempel vad som ingår i köpet (fria sms, fri surf, en mobiltelefon? ), hur man kan använda tjänsten (passar den för tv?), viktiga begränsningar (ingår internetdelning?), vilken hastighet får jag normalt, och vilken bindningstid och uppsägningstid som gäller. Avtalet ska konsumenten få i pdf, pappersform eller på något annat sätt så att det går att spara om det behövs senare.

Vi hoppas att bättre information från operatörerna ska hjälpa konsumenterna att förstå vad de köper och vad de kan förvänta sig av tjänsten. Människor ska kunna köpa det de vill ha och behöver, och de ska få det de betalar för.

Förslagen till nya regler är just nu ute på remiss hos operatörerna, och de finns tillgängliga här.

Av Anna Montelius
jurist på nätsäkerhetsavdelningen.

Skriv en kommentar

Din epostadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*