Hur hemligt är ett hemligt nummer?

Vi får ofta frågor till PTS som handlar om de så kallade hemliga numren. Inte sällan blir vi kontaktade av någon som upplever att hemliga uppgifter har hamnat i orätta händer och vill veta hur det kan ha gått till. Det finns många uppfattningar om vad hemligt nummer innebär och det första vi måste göra är att förklara vad som egentligen gäller.

För den som skaffar ett telefonabonnemang hos en svensk operatör gäller särskilda lagregler som är till för att skydda abonnentens personliga integritet. Bland annat har operatörerna tystnadsplikt för en rad uppgifter om abonnenten och dennes telefontrafik. Det innebär att till exempel abonnentens namn, adress eller telefonnummer inte får lämnas ut till någon utomstående. Det ska alltså hållas hemligt. Men det finns undantag till den här regeln och det är här det blir lite krångligt.

Samtycke – som du kan återkalla

För det första kan en abonnent själv godkänna att dennes uppgifter får lämnas ut. Och det gör de allra flesta abonnenter, i många fall utan att de känner till det. I det avtal som man ingår när man tecknar ett abonnemang finns nämligen ofta en rad godkännanden (samtycken) till att vissa uppgifter får lämnas ut för olika ändamål, som till exempel marknadsföring eller nummerupplysning. Att telefonkataloger och nummerupplysningstjänster innehåller uppgifter om nästan alla abonnemang i Sverige, beror nog på att så gott som alla avtal i branschen ser ut på det sättet.

Men för den som vill begränsa hur operatören får sprida uppgifter finns en räddning i lagen. Även om man har godkänt att uppgifter lämnas ut genom att skriva under avtalet, så kan man nämligen när som helst återkalla sitt samtycke. Operatörerna brukar erbjuda en tilläggstjänst som kallas för ”hemligt nummer” som egentligen innebär att abonnenten inte längre samtycker till att uppgifter lämnas ut för vissa ändamål. Men det gäller att vara på sin vakt och ta reda på vilka samtycken som verkligen återkallas när tjänsten beställs. Till exempel kan det vara så att hemligt nummer innebär att operatören inte längre får lämna ut uppgifter för nummerupplysningsändamål men att uppgifterna ändå får lämnas ut i marknadsföringssyfte. Den som vill vara säker på sin sak måste läsa igenom sitt abonnemangsavtal och kontrollera vilken behandling av uppgifter som har godkänts. Därefter är det bästa att meddela operatören skriftligen vilka samtycken som återkallas.

Tyvärr slutar inte det krångliga här. Det är viktigt att vara medveten om att även om ett samtycke återkallas, så är det inte säkert att de uppgifter som redan har lämnats ut försvinner med automatik. Därför är det viktigt att återkalla samtycket så snart som möjligt om man inte vill att uppgifter ska spridas. Tjänsten hemligt nummer brukar gå att beställa samtidigt som abonnemanget tecknas. Normalt sett ska också nummerupplysningsföretag ta bort uppgifter som de tidigare har fått, om operatören meddelar att abonnenten inte längre vill att uppgifterna ska vara tillgängliga. Men ibland krävs det att abonnenten själv kontaktar nummerupplysningsföretaget för att uppgifterna ska tas bort.

Den du ringt får ta del av ditt nummer

Dessutom finns det undantag i lagen som gör att uppgifter i vissa fall får lämnas ut även om abonnenten inte har godkänt det. Till exempel gäller inte tystnadsplikten för uppgifter om den som ringer ett samtal, gentemot den som tar emot samtalet. Det innebär att även om den som ringer har begärt att numret inte ska visas (skydd mot nummerpresentation) så kan operatören på begäran av mottagaren lämna ut numret till denne. Det kan till exempel ske för att mottagaren ska kunna spåra störande samtal. Förresten är det inte alltid självklart att nummerpresentation förhindras med automatik när tjänsten hemligt nummer aktiveras. Även här är det viktigt att höra sig för med operatören vad som gäller. Till exempel visas ofta numret för mottagare av sms och mms, även om avsändaren har hemligt nummer.

Det finns också andra undantag. För abonnentens egen säkerhet får till exempel SOS Alarm alltid tillgång till uppgifter om namn, adress och telefonnummer för den som ringer 112. I samband med utredningar av brott kan även uppgifter om abonnenter lämnas ut till bland annat polis och åklagare.

Slutligen: vid byte av operatör gäller nya villkor, oavsett om telefonnumret flyttas med från den gamla operatören eller inte. Så om man vill att ett nummer ska förbli hemligt även hos den nya operatören är det viktigt att meddela det i samband med bytet.

Så det som verkar lätt – det som är hemligt är väl hemligt? – är inte alltid så enkelt. Har du fler funderingar som rör hemliga nummer eller andra frågor om hur din integritet skyddas när du använder elektroniska kommunikationstjänster, är du alltid välkommen att kontakta oss på PTS! Du hittar även information på vår webbplats.

Av Staffan Lindmark
Chef för enheten för säker och konfidentiell kommunikation

5 Kommentarer

 1. Anders Rafting
  20130107 14:01

  I sammanhanget kan det pedagogiskt vara lämpligt att informera om tjänsten Skyddat nummer som nästan fungerar som om du hade Hemligt nummer. Skillnaden är att du kan välja att visa ditt nummer när du själv vill.
  Med skyddat telefonnummer visas inte ditt nummer för den du ringer till och det ska inte gå att få tag i dina uppgifter via nummerupplysningen. Ditt nummer skyddas däremot inte när du skickar exempelvis sms och mms.
  Samma sak gäller om du ringer från utlandet med en utländsk operatör där det inte kan garanteras att ditt nummer inte visas.

  Om du väljer att tillfälligt visa ditt nummer, kan detta vanligen ske genom att en kod (*31#) anges före numret du ska ringa, till exempel *31#086785500

 2. Mattias
  20130109 16:04

  Mycket intressant artikel!

 3. Anita
  20140906 22:05

  Hej!!
  Har en fråga! Vilken internet sida kan man hitta alla tele nr även hemliga nr!! Har idag kontaktat min operatör o begärt hemligt nr för andra gången och sa ifrån att de får inte synas el gå och söka på!! Pga har otrevliga personer som trakasserat mig och andra lång lång tid dag som natt!! Så idag när jag fick nytt hemligt nr så kände jag äntligen lite lugn o ro!!! Men NÄ de tog mindre än 6tim så börja de otrevliga och ringa igen!! Enligt dom här som ringer så ska de finnas en sida alla nr kommer upp på oavsett om de e hemligt el inte!!! Ingen mening med att ha hemligt nr!! Tacksam för svar om någon vet??

  • Bloggredaktionen
   20140909 13:07

   Hej! Vi känner inte till att det finns någon sida där man kan hitta hemliga nummer. Operatörerna får inte lämna ut uppgifter om de hemliga numren till nummerupplysningsföretag (t.ex. eniro.se och hitta.se). Det innebär att det inte ska vara möjligt för andra än de du själv har lämnat ut ditt telefonnummer till, att få reda på vilket nummer du har. Däremot finns det ingenting som hindrar andra från att t.ex. ringa slumpvis utvalda telefonnummer och på det sättet hamna hos dig, utan att på förhand veta vem du är (det förekommer att det sker för marknadsföring eller undersökningar av olika slag). Om du är utsatt för hot eller trakasserier rekommenderar vi att du anmäler detta till polisen. /Hälsningar Staffan Lindmark

 4. Birgitta Olsson
  20151119 17:51

  Jag har en vännina som har blivit av med sin katt . Nu ringde en kvinna o sa att hon visste var katten var men hon ville ha pengar för att säga detta o det var ett hemligt nr sen la hon hastigt på luren. Hon har polisanmält men dom kan inte göra något säger dom. Jag tycker detta går under hot för hon ville ha pengar ??????

Skriv en kommentar

Din epostadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*