Frekvensförvirring om Iphones 4G

Förvirringen var stor när den senaste Iphone-upplagan släpptes tidigare i veckan. -Vems är felet?! Apples, operatörernas eller kanske PTS? Vad har ni gjort! Eller, vad har ni inte gjort, någon måste ju ha gjort fel någonstans?

Frågan som upprör är alltså varför inte Iphone kan använda våra svenska LTE-nät. Det beror inte på något sätt att Sverige ligger efter LTE-utvecklingen. Kalenderbitaren drar sig till minnes att Telias LTE-nät, som lanserades 2009, var världens första kommersiella LTE-nät. Att Iphone 5 inte kan använda de svenska LTE-näten beror kort och gott på att Sverige ligger i Europa och inte i USA eller Asien. ”Problemet” är alltså inte svenskt utan europeiskt.

En uppdelad frekvensvärld

Av historiska och oftast ganska praktiska skäl är nämligen Sveriges frekvensanvändning harmoniserad med Europa, snarare än USA och Asien. Grunden till detta lades för drygt hundra år sedan. 1906 hölls den första ”världsradiokonferensen” där man gemensamt försökte besluta vilka frekvenser som vilka länder skulle få använda. USA skrev inte på avtalet utan höll sig utanför och på den vägen är det, kan man säga. Hur och till vad vi använder vår gemensamma naturresurs ”utrymme i etern”, det vill säga radiospektrum, har alltså blivit olika på olika håll i världen. På sikt kommer våra världsdelar säkert använda samma frekvenser till samma saker, inte bara Iphone-användarna kräver det, men vi är inte där ännu och processen går ibland förtvivlat långsamt.

I Europa kan följande band användas för LTE: 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz och 2600 MHz. Sedan är det upp till mobiloperatörerna att välja vilken teknik de vill använda sina frekvenser till (2G/GSM, 3G/UMTS, 4G/LTE) och det är upp till tillverkarna av till exempel telefoner och surfplattor att välja vilka frekvensband/marknader/kunder som de vill anpassa sin utrustning för.

De måste i detta frekvenspussel också väga in var det finns befintliga mobilnät med stor användning som inte så enkelt låter sig flyttas runt hur som helst, till exempel GSM och 3G.  

LTE snart tillåtet i 1800-bandet

Det är tråkigt när det kommer populära 4G-förberedda telefoner som inte är anpassade för den europeiska marknaden men vi får hoppas att operatörerna använder de frekvensband de förfogar över för att möjliggöra snabbt bredband. Det så kallade 1800 MHz-bandet stöds av Iphone 5 och där kommer vi säkert få se en snabb utbyggnad av LTE i Europa. I Sverige kan operatörerna börja bygga LTE i 1800 MHz-bandet från och med 1 januari 2013, om de väljer att lägga sitt frekvenspussel på det sättet. Telefoner och surfplattor från andra tillverkare, som har satsat på de mer utbredda europeiska LTE-banden, går redan att använda i befintliga nät.

Lena Liman

Av Lena Liman
handläggare på spektrumavdelningen

2 Kommentarer

 1. 20120914 11:04

  Tack för att PTS försöker att tillbringa klarhet i denna fråga.

  Kanske det är på sin plats att även informera att tillåtna frekvenser i de olika kontinenterna är inte unik för Apple utan gäller också för de andra mobiltillverkarna t. ex, Samsung, Sony, mm. Med tanke på att Apple släpper iPhone5 samtidigt i USA, Storbritannien, Tyskland kanske innebär att stödet för de Europeiska frekvenskerna är på plats när telefonerna släps för försäljning.

  Tittar man på Apple’s site
  http://www.apple.com/iphone/LTE/

  då famgår tydligt att

  Apple model A1429 (GSM model) som bland annat avsedd för tyskland och Storbritannien klarar tillåtna Europeiska LTE frekvenserna
  1- 2100 Mhz
  2- 1800 Mhz

 2. 20120914 16:05

  Nog kan man kanske tycka att det är gammaldags att dela upp etern i frekvensband och helt otidsenligt att olika standarder i olika världsdelar skall sätta tekniska och kommersiella hinder för produktlanseringar. Men i det här fallet är det nog så att Apples överväganden är strikt kommersiella och fullt rationella. Sverige är inte den spännande marknad av early adopters som den en gång var och ett av finanskrisen sargat Europa är inte lika viktigt som hemmamarknaden USA. Regler, standards – eller avreglering och öppna standards – jämte ett klimat som genuint gynnar innovation och nytt företagande kanske kan få framtida produkter att fungera mer friktionsfritt i Sverige redan från start. Men det hinns väl knappast med till iPhone6, kan tänka…

Skriv en kommentar

Din epostadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*