IP-dubblering dukar för digital delaktighet

I alla tider har språkbarriärer varit ett hinder för att människor ska kunna kommunicera med varandra på ett tillfredsställande sätt. När det gäller Internet har hittills all kommunikation mellan människor kunnat äga rum via det gemensamma ”språk” och adressformat som används i dag, nämligen IPv4. Men nu är det så illa att de adresser som ingår i IPv4, och som hittills har använts för att kunna ansluta användare till Internet, i det närmaste har tagit slut.

Samtidigt befinner vi oss i en situation där runt 70 procent av världens potentiella Internetanvändare väntar på att få koppla upp sig. Majoriteten av dessa användare, som kan räknas i hundratals miljoner de närmaste åren, kommer att få en annan typ av adress och kommunicera enligt den nya standarden IPv6. Det innebär att dessa nya användare endast kommer att kunna adresseras med och prata och förstå detta nya språk.

En fråga som varje organisation därför bör ställa sig är: Vill jag fortsätta att vara nåbar för alla befintliga och framtida användare? Vill jag som myndighet, bank, pensionsbolag etc. kunna kommunicera med svenskar någonstans på jorden där man endast talar och förstår IPv6? Vill jag som internationellt företag kunna bli nådd av nya användare i IPv6-talande länder och vill e-handelsföretag kunna bli nådda av denna kundpotential? Svaret är nog tveklöst JA!

Slutsatsen blir att trots att många i dag har IPv4-adresser i överflöd så måste de ändå dubblera sin IP-förmåga (genom att göra sig tillgänglig över båda versionerna av IP). Den del av världen som ”pratar” IPv4 kommer att fortsätta göra det ett bra tag till – kanske 10–20 år, ingen vet. Men vad vi vet är att den nya massan användare, inklusive den del av Internet som till exempel används för att optimera ljus, uppvärmning, kyla, trafik, passersystem och nätverk i fordon kommer att använda IPv6.  

Vi kan alltså konstatera att vi alla – förr eller senare – måste göra anpassningar för att kunna kommunicera med hjälp av IPv6. Det tar sin tid – du kommer att upptäcka att det är rätt mycket som inte fungerar utan vidare med IPv6, vilket är ännu ett argument att börja i tid. Så sätt igång i dag att duka för digital delaktighet genom att dubblera din IP-förmåga.

Av Anders Rafting
Expert på nätsäkerhetsavdelningen

En Kommentar

 1. 20110206 20:43

  Hej!

  Utmärkt arbete att påbörja IPv6 införandet inom PTS.
  Kanske att ha ”dual mode” dvs stöd för både IPv6 och IPv4 innebär inte nödvändigtvis att IPv6 är införd inom företaget eller organisationen, däremot skulle jag kunna tänka mig att det innebär ett mycket god start.
  Läs gärna mer i min blogg under nedanstående länk.

  Med vänlig hälsning
  Mohammad Mahloujian, 3G-Consult.com

  IPv6 support in external web, mail server and DNS? Not really complete IPv6 deployment http://wp.me/pJmb8-dI
  eller

  http://amirit.wordpress.com/2011/02/06/ipv6-support-in-external-web-mail-server-and-dns-not-really-complete-ipv6-deployment/

Skriv en kommentar

Din epostadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*