Fri mobilsurf sanning med modifikation när operatörer begränsar ip-telefonin

De senaste veckorna har det varit debatt om mobiloperatörer som begränsar kundernas möjlighet att använda ip-telefonitjänster. PTS har fått frågor om vi inte tycker att operatörerna måste skärpa sig – får de egentligen göra på detta viset? Jag ska svara på det här, men låt oss först backa ett par steg.

När mobilnäten byggdes upp var det telefonitjänster med minutavgifter som gällde. Sms-tjänsterna kom och blev populära. Operatörerna tjänade pengar på mobilsamtal och sms. De senaste årens revolution, med smarta telefoner anpassade för Internetsurf, har lett till att vi fått en mobil Internetuppkoppling i fickan. Du har bara behövt betala för ett särskilt tilläggspaket för mobilsurf.  Följden är att vi nu har möjlighet att använda ip-baserade telefonitjänster, till exempel Skype, i våra mobiler och därmed välja bort operatörens telefonitjänst. Det operatören säljer är datakapacitet. Detta utmanar operatörernas befintliga affärsmodell som innebär att intäkter för telefoni stannar hos dem.

Svaret på frågan här ovanför är att operatörerna får begränsa tillgången till ip-telefoni, så länge de är tydliga med begränsningarna gentemot sina kunder. För som kund, om du köpt ett paket för fri surf till en fast kostnad, så känns det rätt naturligt att du förväntar dig att nå alla tjänster på Internet även genom denna nya internetuppkoppling. Detta ställer krav på att operatörerna är tydliga – mer tydliga än att du ska behöva gå till det mest finstilta i tjänstens avtalsvillkor för att ta reda på vad som gäller.

Dessutom finns i dag operatörer som inte begränsar sina kunders användning, eller som erbjuder tjänsterna mot en extra avgift. Jag är inte orolig så länge konkurrensen fungerar och vi kan välja och välja bort leverantörer utifrån vad vi vill köpa. Om jag vill använda ip-telefoni i mobilen kan jag göra det, förutsatt att jag söker upp ”rätt” operatör och avtal. Öppenhet kan vara ett av de många konkurrensmedel operatörerna kan ta till för att locka kunder.

PTS har under 2011ett regeringsuppdrag där vi ska titta just på hur operatörerna informerar kunderna om eventuella begränsningar i tjänsterna, vilket innebär att vi inte tänker släppa den här frågan. Vi kommer att fortsätta följa utvecklingen och ha fokus på hur operatörerna agerar även framöver, både här i Sverige och i vårt EU-samarbete, för jag är övertygad om att debatten kommer att fortsätta.

En reflektion jag gör i relation till den här debatten är hur operatörerna resonerar när det gäller sms-tjänsten. Som vi berättat i ett tidigare blogginlägg finns tecken på ett vikande sms:ande, kanske till följd av mer chatt, Twitter eller e-post i mobilerna. Samtidigt är sms den enskilda tjänst hos operatörerna som har störst marginal. Jag hoppas att operatörerna inte går lika långt för att försvara intäkterna från sms som de nu börjat göra för att värna intäkterna från mobilsamtalen.

Av Göran Marby
Generaldirektör mellan 2010 och mars 2016

7 Kommentarer

 1. Niklas
  20110126 22:13

  Hej Göran,

  Är det inte dags att Sverige lagstiftar om ”Net Neutrality” och förbjuder operatörer att begränsa internet?

 2. 20110127 11:26

  Hej Niklas! I nuläget anser jag att den konkurrenssituation vi har i dag där operatörerna har differentierade erbjudanden gör att det är alldeles för tidigt att tala om lagstiftning om nätneutralitet i Sverige. Att operatörerna är tydliga gentemot kunderna om de begränsningar som finns är viktigt, liksom möjligheten för kunderna att kunna byta leverantör. Detta är frågor vi kommer att fortsätta bevaka noga.

  Att lagstifta på området är också mycket svårt. Vad är en begränsning? Vi kan kanske nå till en samsyn om vad en begränsning är idag men eftersom användningen på Internet utvecklas fort ställer vi andra krav på en Internetaccess idag i förhållande till för fem år sedan och kommer på samma sätt ställa nya krav om ett antal år. Lagstiftning riskerar att bli hämmande i stället för ett skydd för konsumenten.

 3. 20110128 21:11

  apropå förbjuda begränsningar – om nån gör som egypten gjort med sig själva – vad gör vi då ?
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/egypten-stryper-internet_5900053.svd
  kan inte PTS väcka våra trötta militärer att fatta att internetoperatörerna inte har något uppbyggt skydd !?

 4. 20110203 09:27

  Tyvärr verkar inte PTS GD vara uppdaterad, i Sverige har vi ju knappast någon fri konnkurrans situation vad gäller trådslöst bredband, har inte funnit någon operatör som tillåter mig att sända SMS eller använda Skype på min nyinköpta Ipad. Tele2 har också för sitt nya Ipad abonnemang lagt in att varken VOIP, SMS eller MMS är tillåten. Hur skall man praktiskt kunan följa dessa orimliga regler, rör man sig mellan sin egent hotspot och ut i trädgården så bryter man plötsligt mot Tele2:s avtal. PTS borde ta initiativ till ”Net Neutrality”

 5. 20120202 13:56

  Denna fråga är också av stor vikt för personer med olika sorters tal- och/eller hörselnedsättning, där vanliga röstsamtal inte går att genomföra.

  Tycker även att operatörerna är allt annat än tydliga med vad som gäller för deras olika abonnemang/tjänster.
  MVH

 6. 20120419 11:25

  Bra att ni följer denna fråga som blev mer aktuell idag då Telia meddelar att de tar extra betalt för IP-telefoni

 7. 20120419 13:30

  Konkurrensen mellan telefonjättarna är väl ungefär lika skarp som mellan eljättarna, byggjättarna eller försäkringsbolagen…

  På ytan verkar konkurrensen knivskarp, men under ytan i det finstilta, så agerar de alla på ungefär samma sätt och leker inte sällan ”följa john”.

  Nu säger Telia att de kommer börja ta extra betalt för ip-telefoni, vilket gör att alla de andra, som säkert varit sugna, kan göra samma sak och skylla på att de ändå inte var först.

  Jag är själv för att man inte skall reglera saker i onödan, eftersom självreglering oftast är bra mycket mer flexibelt och relevant. Trots det upplever jag en avsaknad av spelregler kring centrala principer — och nätneutralitet är en sådan princip.

Skriv en kommentar

Din epostadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*