Surfa säkert med din nya julklapp

Julen står för dörren. Kanske infinner sig julstämningen lättare än vanligt i år, när vi i hela Sverige kan njuta av ett snöklätt landskap utanför fönstret? Ett säkert jultecken hittar man i de butikstäta delarna av stan; en allt intensivare trängsel för varje dag vi närmar oss julafton, överallt människor med lätt panik i blicken, på jakt efter de sista klapparna på inköpslistan.

Vad står överst på din lista i år? Ska man tro Handelns Utredningsinstitut (HUI) så är chansen stor att det är en surfplatta. Jag gissar att ovanligt många hårda klappar i år också kommer att innehålla smartphones, mobiltelefoner som – i likhet med surfplattan – låter dig installera applikationer och gör det möjligt att vara ständigt uppkopplad. Trenden är tydlig: under det senaste året har användningen av mobiltelefoner för socialt umgänge dubblerats och datatrafiken i mobilnäten ökat med 88 %. Smartphones står nu för mer än en tredjedel av alla sålda telefoner i Sverige. HUI menar att surfplattan representerar den tid vi lever i, där det bland ungdomar numera är vanligare att vara ute på nätet än att träffa kompisar ”i verkliga livet”. Jag vill påstå att det i allra högsta grad är en del av det verkliga livet att kommunicera, uppleva och umgås digitalt.

Precis som i den analoga delen av verkligheten finns det också anledning att ibland vara försiktig. Våra mobiltelefoner och bärbara datorer innehåller en mängd personlig information. När PTS för snart två år sedan tog fram ett antal råd för säkrare trådlös kommunikation så var ett av dem: Se din mobiltelefon som en dator. Det fanns de som då tyckte att vi överdrev risken. Idag tror jag de flesta är överens om att gränsen mellan telefon och dator suddas ut. I takt med att användningen av smartphones och surfplattor ökar, så kommer också illasinnade individers försök att stjäla information, pengar eller utnyttja apparaterna i oönskade syften att öka. Det kan röra sig om allt från avlyssning av den trådlösa datatrafiken till lansering av app:ar som inte bara är roliga och användbara, utan också innehåller dolda trojaner som låter utomstående ta kontrollen över din mobiltelefon.

Det finns idag antivirusprogramvara att ladda hem till flera av de vanligaste operativsystemen för smartphones och surfplattor. Men jag skulle vilja lyfta fram ytterligare ett av PTS råd: Slå på din mentala brandvägg! Fundera på hur känslig den information du bär omkring på är och hur du bäst kan skydda den. Tillämpa sunt förnuft och var lite skeptisk mot nya webbplatser och app:ar – särskilt om de utlovar något som verkar lite för bra. Och kom ihåg att många av de största riskerna och hoten trots allt finns i gränslandet mot den analoga världen: Vilken information delar du t.ex. ofrivilligt med dig av till den som tittar över axeln på dig när du sitter på tåget med din surfplatta? Vad händer om du glömmer din mobiltelefon på sätet när du kliver av – kommer upphittaren kunna ”låna” din identitet i sociala nätverk? Har du backup på bilderna du tagit med mobilkameran?

Med dessa förmaningar vill jag slutligen önska er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År (med massor av säker elektronisk kommunikation)!

Av Staffan Lindmark
Chef för enheten för säker och konfidentiell kommunikation

Skriv en kommentar

Din epostadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*