Har tummen tröttnat?

Nu har jag räknat klart alla samtal och sms som operatörerna har rapporterat in till oss. Vi släppte rapporten om Svensk Telemarknad första halvåret 2010 och dataunderlaget i morse. Det är alltid en skön känsla när man är klar och har lämnat ifrån sig materialet för publicering. Men jag känner mig inte riktigt färdig. Jag funderar fortfarande på sms-siffrorna. Tittar man bara på siffrorna så som de står i tabellbilagan (tabell 14) så ser man att den totala mängden sms fortfarande ökar och att det genomsnittliga antalet sms som svenskarna skickar per månad ökar.

Men om man i stället delar upp och tittar på siffrorna halvårsvis i 6-månadersperioder (alltså våren respektive hösten för sig) så ser det ut som om svenskarna sms:ade mer än någonsin hösten 2009, men att sms:andet gått ner under våren 2010.

Så frågan är om sms:andet nu håller på att avta?

Är det så att vi sms:ar mer under andra halvan av året för att semester, jul och nyår infaller då?  Eller har genomslaget av smartphones gjort att många numera använder andra sätt att kommunicera än sms? Håller kanske apparna på att ta över?

Hur gör ni bloggläsare? Sms:ar ni mer sällan nu än tidigare, och har ni ersatt sms:andet med något annat sätt att kommunicera?

Om ni själva vill gräva i vårt datamaterial så finns det tillgängligt på PTS statistikportal statistik.pts.se under fliken ”Svensk Telemarknad” och i tabell 14 hittar ni sms-siffrorna.

Pamela Davidsson, marknadsanalytiker, konsumentmarknadsavdelningen (har slutat på PTS)

En Kommentar

  1. 20101204 11:52

    SMS är fortfarande stort, men idag använder då jag mer och mer mail, twitter och facebook.

Skriv en kommentar

Din epostadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*